Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland | Zorg met hoofd, hart en handen - Even stilstaan bij: Uitvaartwensen bespreken

 

Even stilstaan bij: Uitvaartwensen bespreken


Weet u wat uw partner wil na het overlijden? Kent u de wensen van uw ouders of bijvoorbeeld uw alleenstaande broer, zus, oom of tante? Vaak schuiven mensen het nadenken over hun uitvaart voor zich uit. Ze praten er liever niet over. Maar wanneer sprake is van een naderend overlijden, durven naasten het vaak ook niet meer te bespreken. Een aantal tips om een gesprek over uitvaartwensen te starten.

Tip 1: Kies een rustig moment
Een gesprek met uw dierbare aangaan over zijn of haar wensen voor de uitvaart is vaak emotioneel. Dat geldt voor uw dierbare, maar ook voor u als naaste. Toch wilt u graag weten dat u straks de juiste keuzes maakt om passend afscheid te kunnen nemen. Vertel uw dierbare daarom op een rustig moment dat u het prettig vindt om te weten wat hij of zij wil na het overlijden. Geef uw dierbare hiervoor rustig de tijd, maar maak ook duidelijk waarom het voor u belangrijk is om uitvaartwensen te bespreken. Bijvoorbeeld omdat het u rust geeft. Opmerkingen als ‘het maakt mij niet uit’ en ‘beslissen jullie maar’, blijven na een overlijden waarschijnlijk vragen oproepen. Dit kunt u ook benoemen.

Tip 2: Breng het gesprek in stappen
Merkt u dat uw dierbare het lastig vindt om over uitvaartwensen te praten? Breng het gesprek dan in stappen. Praat bijvoorbeeld eerst over muziek en noem wat nummers die uw dierbare mooi vindt. Stel daarna vragen over hoe uw dierbare graag wil dat nabestaanden afscheid nemen. Vervolgens kunt u vragen of uw dierbare kiest voor een begrafenis of crematie. Zo kunt u steeds een specifiek onderdeel met elkaar bespreken.

Tip 3: Bespreek wat uw dierbare nog wil
Wil uw dierbare niet over uitvaartwensen praten, dan kunt u eens praten over wensen in het algemeen. Bespreek bijvoorbeeld een bucket list: wat wil uw dierbare nog graag doen of wat wilt u samen nog doen? Denk niet alleen groot, want kleine momenten zijn ook heel waardevol. Of bespreek welke wensen uw dierbare altijd heeft gehad. Zijn deze uitgekomen? Misschien kunt u hiervoor nog iets ondernemen? Door wensen in het algemeen uit te spreken, kunt u mogelijk later ook wensen en ideeën rondom de uitvaart van uw dierbare bespreken.

Tip 4: Stel algemene vragen over het leven
Vindt uw dierbare het lastig om zelf met ideeën te komen voor de uitvaart? Dan kunt u ook algemene vragen stellen. Dat brengt u en uw dierbare vaak op nieuwe ideeën. U kunt hierbij denken aan vragen als:

Wat waren mooie momenten in je leven?
Hoe omschrijf je jezelf?
Wil je graag nog iets zeggen tegen een speciaal iemand?
Hoe wil je graag dat anderen aan jou terug denken?
Weet je een begrafenis of crematie die je heel mooi vond of juist niet? En waarom?
Dit soort vragen kunnen helpen bij het naar voren laten komen van ideeën voor een uitvaart.

Tip 5: Deel herinneringen met elkaar
Neem een duik in elkaars verleden en bespreek samen het heden. Deel grappige gebeurtenissen en mooie herinneringen met elkaar. Zo bespreekt u de wensen die u allebei heeft.

Tip 6: Doorloop alle onderdelen rondom een uitvaart
Om ervoor te zorgen dat u niets vergeet, kunt u een uitvaartwensenformulier aanvragen. Zo doorloopt en bespreekt u ieder onderdeel van de uitvaart. U kunt dit uitvaartwensenformulier ook online bekijken en zelfs kosteloos invullen en registreren.

Tip 7: Laat alle wensen, risico’s en mogelijkheden in kaart brengen
Een financieel adviseur brengt voor u in beeld wat uw wensen, risico’s en mogelijkheden rondom een uitvaart zijn. Dat kan u en uw dierbare helpen om rustig na te denken over de wensen. Een extra voordeel is dat een adviseur u direct kan laten zien welke kosten de wensen met zich meebrengen. Ook ziet u hoe u dit het beste kunt financieren. U ontvangt dan een compleet overzicht, zodat u en uw dierbare weten hoe zij alles moeten regelen na een overlijden.

Tip 8: Bezoek een bijeenkomst
Wij organiseren regelmatig informatieavonden. Hier laten we zien wat tegenwoordig kan en mogelijk is rondom een uitvaart. Ook kunt u in den lande op sommige beurzen de lezing Een passend afscheid bijwonen. Tijdens deze lezing gaat men dieper in op wensen, ideeën en mogelijkheden rondom een uitvaart.

Keurmerk

Wij voeren het Keurmerk Uitvaartzorg. Klik op het beeldmerk voor meer informatie.

Recensie

"Vanaf het eerste moment zijn wij goed opgevangen door uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland. Rien en Mark de Bruijne hebben met hun hartverwarmende zorg en persoonlijk advies ons grandioos bijgestaan in deze zware tijd. Het heeft ons heel veel steun gegeven en alle zorgen uit handen genomen. Deze mensen hebben hart voor het vak en de mensen en zijn absoluut aan te raden voor het verzorgen van de uitvaart. Zeer gewaardeerd." - Bert Oskam

Klik hier voor meer ervaringen

U kunt ons zo bereiken:

AdresTelefoon
Werckendetstraat 4 0111450717
4301 MP ZierikzeeFax
(bezoek op afspraak) 0111450718

E-mail
info@uitvaartsd.nl

Live chat
Klik op de paarse knop rechts onderop de website om een chatsessie te starten. 

Concept en realisatie: De Bruijne Media